top of page

Cea mai veche structura arhitecturală


Deținătorul recordului:

Biserica de lemn “Sf. Arh. Mihail”, s. Vadul Raşcov, r. Şoldăneşti

Record:

Peste 600 ani

Istoricii arhitecturii au risipit mitul conform căruia vechimea patrimoniului arhitectural al Moldovei nu se încadrează sub secolele XIV-XV.

Pe teritoriul Moldovei există biserici construite cu mult înainte de întemeierea principatului Moldovei. Contrar părerii arheologilor care se îndoiesc de această posibilitate, istoricii arhitecturii nu exclud faptul că acest lucru este real.

Doctor în arhitectură, cercetător principal la Institutul de patrimoniu cultural al Academiei de Științe a Republicii Moldova Tamara Nesterova susține că monumentele au supraviețuit pe teritoriul Moldovei, a cărei structură indică apariția lor în Evul Mediu timpuriu. Un exemplu izbitor în acest sens este biserica Vadul-Raşcov.

Odată cu întărirea principatului Moldovei, s-a dezvoltat și școala locală de arhitectură - clădirile au ieșit, parcă dintr-un atelier, deoarece, în ciuda unor variații, au fost ridicate într-un singur concept arhitectural. Nu același lucru se poate spune despre Biserica Arhanghelului Mihail din Vadul-Raşcov, care a atras atenția cercetătorilor prin neobișnuința sa.

Oamenii de știință cred că părți ale celei mai vechi biserici de piatră din Moldova au supraviețuit în structura bisericii Vadul-Raşcov. Cu toate acestea, după cum remarcă experții, riscăm să pierdem un monument arhitectural unic chiar înainte ca toate secretele sale să fie dezvăluite. În interiorul templului s-au format fisuri grave, iar clădirea este în pericol de prăbușire parțială.






bottom of page