top of page

Cea mai titrată participantă la Jocurile Olimpice


Deținătorul recordului:

Lia Manoliu

Record:

Șase olimpiade la rând.

Lia Manoliu este unul dintre cei mai titrați participanți la Jocurile Olimpice la disciplina sa. Celebra aruncătoare de discuri s-a născut la Chișinău și a fost prima sportivă care a participat la șase olimpiade la rând!

Viitoare campioană olimpică s-a născut la Chișinău pe 25 aprilie 1932. Hotărând să meargă la sport, Lia a ales atletismul și a devenit aruncătoare de discuri. A început să arunce la vârsta de 16 ani.

În iulie 1951, la Moscova a avut loc un meci între sportivii URSS și România. A doua zi după competiție, ziarul „Sport Sovietic” a publicat un instantaneu al participanților la competiția de aruncare a discului. Alături de câștigătoarea meciului, deținătoarea recordului mondial Nina Dumbadze, se afla o tânără aruncătoare Lia Manoliu. În mâinile Liei se afla un caiet, în care ea a introdus cu atenție nu numai detaliile pregătirii sale, ci și sfaturile celebrului aruncător. Aceste sfaturi trebuiau să o ajute să stăpânească secretele tehnologiei și să se pregătească mai bine pentru Jocurile Olimpice de la Helsinki.

Lia Manoliu a devenit una dintre cele mai titrate participante la Jocurile Olimpice la disciplina sa. În 1952, a participat la Jocurile Olimpice de la Helsinki (din România), unde a devenit a 6-a, aruncând un disc la 42 m 64 cm. În 1956, la Jocurile Olimpice de la Melbourne, a îmbunătățit rezultatul la 43 m 90 cm, dar în același timp a devenit doar a 9-a. În 1960, la Jocurile Olimpice de la Roma, a câștigat o medalie de bronz, aruncând un disc la 52 m 36 cm. În 1964, la Jocurile Olimpice de la Tokyo, după a patra aruncare, a fost pe locul 4, dar din a cincea încercare a reușit să arunce un disc la 56 m 96 cm, ceea ce i-a adus o medalie de bronz.

În 1968, Federația Română de Atletism a considerat că sportiva a fost deja prea vârstnică pentru a participa la Jocurile Olimpice, dar Lia a început să se antreneze și mai greu și a reușit să se califice pentru echipa națională. La Jocurile Olimpice de la Mexico City, înainte de competiția finală, ea și-a rănit brațul, iar medicul a avertizat-o că va putea face doar o singură aruncare bună. Și a făcut-o în prima încercare (58 m 28 cm), stabilind un record olimpic, care a fost suficient pentru a câștiga. În 1972, a participat din nou la Jocurile Olimpice - de data aceasta la München, dar deși a reușit să arunce un disc la 58 m 50 cm, acest lucru i-a adus doar locul 9.

Tot în Cartea Recordurilor Guinness numele Liei Manoliu este înscris ca fiind cea mai vârstnică dintre medaliații de aur ai olimpiadelor. Ea a devenit un triumf la Olimpiada de la Mexico City (1968) când avea 36 de ani și 176 de zile.

Din 1990, Lia Manoliu conduce Comitetul Olimpic Român. A rămas în acest post până la moarte. În 1992-1996 a fost membră a Senatului României. Lia Manoliu s-a stins din viață la 9 ianuarie 1998.

În prezent, un stadion din București poartă numele ei.





bottom of page