top of page

Cel mai mare lac de acumulare


Deținătorul recordului:

Lacul de acumulare Dubăsari

Record:

Lungimea totală a lacului 128 km

Lacul de acumulare Dubăsari este cel mai mare din Moldova și s-a format în timpul construcției barajului stației hidroelectrice Dubăsari în 1951-55.

Lungimea totală a rezervorului este de 128 km - de la orașul Camenca până la Dubăsari. Lățimea medie a lacului de acumulare este de 528 m, adâncimea medie este de 7,2 m, cea mai mare este de 19 m. Există 3 orașe pe malurile lacului - Râbnița, Rezina, Dubăsari. Pe coasta golfului Goian, care este o ramură a lacului, se află rezervația naturală Iagorlâc cu floră și faună unică.

Centrala hidroelectrică Dubăsari, prima centrală hidroelectrică din Moldova. Punerea în funcțiune a tuturor celor 4 unități hidraulice cu o capacitate totală de 48 mii kW a avut loc în 1955.

Lungimea barajului de beton al centralei hidroelectrice este de 133 m; terasament de pământ din malul drept (139 m) și baraje aluvionare (257 m), baraj de terasament din malul stâng - 354 m.

Rezervorul atinge cea mai mare lățime lângă Dubăsari și în amonte până la satele Malovata Nouă și Malovata, unde râul Nistru face o cotitură pitorească în zig-zag.

Comments


bottom of page