top of page

Cea mai înaltă clădire rezidențială


Deținătorul recordului:

Clădirea rezidențială "Romanița" orașul Chișinău

Record:

Peste 73 de metri

Clădirea, denumită popular „Romanița” pentru asemănarea sa cu o floare, este cea mai înaltă clădire rezidențială din Chișinău. O floare de piatră se ridică în cartierul Malina Mică.

„Romanița” are o înălțime de 73 de metri, este formată din 22 de etaje și 165 de apartamente. Până în 1997, clădirea era considerată un cămin, iar apoi statutul juridic al clădirii a fost transformat într-o „clădire rezidențială”.

În anii 1980, Romanița a fost unul dintre cele mai ambițioase proiecte de locuințe ale orașului. O formă ciudată alungită, o „farfurie zburătoare” futuristă pe acoperiș, o scară în spirală în interior și apartamente situate în cerc. Proiectul celei mai înalte clădiri rezidențiale din Chișinău aparține arhitectului Oleg Vronsky și inginerului A. Marian.

Se spune că în 1980 Vronsky a primit un ordin de la Ministerul Construcțiilor de a proiecta un sanatoriu pentru angajații ministerului. Dar povestea spune că ministerul avea planuri mai ambițioase: trebuia să aibă o sală de banchete, un cinematograf, o sală de sport, o bibliotecă și un restaurant chiar în partea de sus a clădirii, care să se rotească pe axa sa. Cu toate acestea, arhitectul a distrus acest mit: în primul rând, nu există suficient spațiu pentru un restaurant și, în al doilea rând, nimic nu ar fi trebuit să se rotească - acum un sfert de secol nu existau astfel de tehnologii în Chișinău.

Un alt mit spune că „Romanița” a fost conceput ca un hotel și trebuia să aducă venituri la trezorerie. Indiferent care dintre mituri este mai aproape de adevăr, „Romanița” a fost construită și pusă în funcțiune pentru nevoile mai sociale de atunci - de locuințe. Sursă



bottom of page