top of page

Cel mai rapid înotător care a parcurs 240 km a râului Nistru


Deținătorul recordului:

Ion Lazarenco

Record:

Parcurgerea distanței de 240 км a râului Nistru în 8 zile

Ion Lazarenco este prima persoană din lume care a înotat peste cele șapte strâmtori de la prima încercare.

În 2013, a navigat 240 km de-a lungul Nistrului timp de 8 zile, punându-și viața în pericol pentru a transmite un semnal puternic de pace oamenilor de pe ambele maluri.

În 2018, a fost numit Persoana Anului de către Asociația Mondială de Înot în aer liber din California, pe baza voturilor primite din întreaga lume. În același timp, la începutul anului, a devenit cel mai bun înotător din Irlanda pentru al patrulea an consecutiv.

Într-un interviu, el a spus că, în timp ce era în Japonia și naviga în ocean, rachetele lansate de Coreea de Nord erau peste el ... de parcă ar ști că navighează în căutarea păcii! El a dat băncii un împrumut pentru a construi un stadion în satul său natal. Și eforturile sale au fost răsplătite: mai mulți copii au devenit campioni.

Deși a emigrat 23 de ani în Irlanda, el reprezintă Republica Moldova în toate competițiile. El nu a înotat sute de kilometri pentru medalii și premii, ci a încercat să atragă atenția publicului asupra conflictului transnistrean. A fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace din 2019.




bottom of page