top of page

Cel mai mare cimitir


Deținătorul recordului:

Cimitirul Sf. Lazăr din Chișinău

Recordul:

Suprafața 106,5 ha

Cimitirul Doina a fost deschis în 1966. La vechea intrare din momentul întemeierii sale, există încă o tăbliță cu cuvintele „Cel care smulge bușul din mormintele părinților este mai rău decât orice ticălos”.

Numele oficial este cimitirul Sfântului Lazăr, iar „Doina” este dobândită de pe numele străzii pe care se află. Acest cimitir a fost deschis relativ recent, în 1966. În ciuda acestui fapt, pe unele dintre pietrele funerare, se pot vedea date anterioare, acestea sunt înmormântări transferate dintr-un alt teritoriu.

La începutul anilor 60 și 70, Doina a primit statutul de cimitir al orașului. Mormintele comune au început în 1977. Înainte de aceasta, aici se afla un mic cimitir al satului Ceucari. Dar Chișinăul a devenit mai mare și a ”înghițit” acest sat.

„Dezvoltarea” masivă a criptelor din cartierul cel mai de elită al cimitirului (chiar vizavi de intrare și biserică) a fost efectuată în 2008.

Întrucât înmormântările au fost efectuate continuu de aproape 50 de ani, monumentele și pietrele funerare sunt foarte diverse în stilul și starea lor.

Teritoriul este amenajat: drumuri asfaltate cu o și două benzi, sferturi de stâlpi, rezervoare cu apă tehnică. Blocul de administrare a cimitirului este situat la intrarea centrală. Aici puteți obține informații, comanda și plăti pentru servicii.

Cimitirul Sfântului Lazăr este situat în partea de nord-est a Chișinăului, în vechea poștă din sectorul Râșcani. Din vest, cimitirul este mărginit de parcul forestier Valea Gâștilor, din nord-est - cu zone agricole, din sud și est - cu zone industriale și zone rezidențiale. În ultimele decenii, zona a crescut semnificativ, colțul nord-vestic al cimitirului se află deja pe autostrada M21.

Doina nu este cel mai mare cimitir din Europa, așa cum cred mulți. Suprafața sa este în prezent de 106.437 hectare, împărțită în 272 blocuri. Pe teritoriul cimitirului Sf. Lazăr există aproximativ 600 de cripte familiale. Aproximativ 4.500 de morminte noi sunt adăugate anual. Anul acesta s-a decis extinderea cimitirului, iar în curând suprafața acestuia va crește la 143, 937 de hectare.





bottom of page